Binnenkort nieuwe bankbiljetten: zo kunnen ze eruitzien

Tussen historische figuren en iconische rivieren, hoe zullen de nieuwe eurobiljetten eruitzien? Een wedstrijd waarbij u mogelijk uw mening mag geven, kan deze betaalmethode omtoveren tot echte kunstwerken.

Stel je een wereld voor waarin het betalen van je koffie ook een cultureel gebaar kan zijn, een knipoog naar de geschiedenis of de natuurlijke schoonheid. Dit zou binnenkort wel eens het geval kunnen zijn voor de euro’s die in je portemonnee slapen. Een unieke wedstrijd nodigt het grote publiek uit om de eurobiljetten te transformeren, belooft elke transactie om te zetten in een draagbare tentoonstelling. Tussen eerbetoon aan bekende personages en viering van majestueuze landschappen kan uw dagelijks leven wellicht worden verrijkt met een artistiek tintje. Klaar om de valuta op een nieuwe manier te zien?

Nieuwe uitstraling voor eurobiljetten

In 2026 kunnen de eurobiljetten wel eens een compleet nieuwe look krijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een project aangekondigd om het wettige betaalmiddel volledig te herontwerpen. Het doel? De visuele uitstraling van een munteenheid die al meer dan 20 jaar in omloop is te moderniseren en te versterken, terwijl zinvolle thema’s worden benadrukt. Dit project heeft ook tot doel ecologische en culturele overwegingen te integreren om het hedendaagse Europa te representeren.

Hoe leeg je een familiehuis zonder stress of oplichting? De expert deelt zijn gids met regels om te volgen

Twee thema’s in de race: rivieren en cultuur

Na de eerste selectie blijven twee thema’s in de race die de toekomst van de biljetten kunnen vormgeven. Het eerste thema, Europees erfgoed, eert de grote intellectuele en artistieke figuren uit de geschiedenis van het continent: wetenschappers, schrijvers of kunstenaars die Europa hebben gemarkeerd. Daarentegen stelt het tweede thema, Rivieren en vogels, voor om de natuurlijke rijkdom van Europa te benadrukken door de iconische rivieren en kenmerkende vogelsoorten weer te geven.

Deze keuzes weerspiegelen de wens om een gevarieerd erfgoed te vieren door middel van de biljetten. Maar welke van de twee zal de goedkeuring winnen? Dat is nog een open vraag, en het antwoord kan wel eens komen van de burgers zelf…

Wedstrijd om deze toekomstige biljetten vorm te geven

Om deze nieuwe visuele identiteit tot leven te brengen, besloot de ECB om rechtstreeks Europese talenten erbij te betrekken. Hoe? Via een ontwerpwedstrijd die openstaat voor kunstenaars en professionals uit alle hoeken. Nadat de voorstellen zijn verzameld, zal de selectie verschillende stadia doorlopen, met als hoogtepunt een openbare raadpleging waarbij iedereen kan stemmen op zijn favoriete ontwerpen. Een inclusieve en participatieve manier om deze munteenheid, die dagelijks door miljoenen Europeanen wordt gebruikt, opnieuw uit te vinden.

Deze aanpak heeft ook tot doel de burgers nauwer te betrekken bij hun valuta door hen een stem te geven in dit proces. Dus, amateur-ontwerpers, pak jullie potloden maar?

En wat gebeurt er met het biljet van 500 euro?

Tegelijk met deze herontwerping blijft er een andere vraag bestaan: die van het biljet van 500 euro. Hoewel de productie ervan is gestopt sinds 2019, blijft het een deel van het monetaire landschap en blijft het wettig betaalmiddel. Dat gezegd hebbende, lijkt het werkelijke gebruik ervan af te nemen.

Bovendien werkt de ECB aan een project voor een digitale euro, dat de bestaande opties zou kunnen aanvullen als alternatief voor fysieke betalingen. Dit nieuwe instrument zou een verhoogde veiligheid garanderen en zou passen in een logica van monetaire innovatie (met een werking vergelijkbaar met betalingen via Apple Pay of Google Pay). Een kleine revolutie die naast de nieuwe eurobiljetten zou kunnen bestaan.

2026: een afspraak om te onthouden

Tussen de wedstrijdthema’s, de artistieke wedstrijd die openstaat voor heel Europa en de uitdagingen die gepaard gaan met de komst van de digitale euro, beloven de komende jaren tumultueus te worden voor onze valuta. Eรฉn ding is zeker: de toekomstige biljetten zullen niet alleen een betaalmiddel zijn, maar ook een moderne en symbolische weerspiegeling van de Europese diversiteit.

Lotte van der Meer
Geschreven door Lotte van der Meer

Lotte van der Meer, Nederlands schrijfster, schrijft voor dit medium over het thema thuis, de leefomgeving en alledaagse tips om je huis te onderhouden.